HalloWerk maakt de arbeidsmarkt eindelijk inclusief

“Natuurlijk wil ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen, maar waar vind ik ze?” Dat was wat Ton van der Leck (Algemeen Manager WerkgeversServicepunt Rijnmond) terugkreeg als hij aan bedrijven vroeg of ze zijn Rotterdamse kandidaten een kans wilden geven. Martijn Middelkamp (Manager Strategisch Accountmanagement bij Den Haag Werkt) herkende die frustratie. Martijn: “Het probleem is dat het overal draait om opleidingen, werkervaring, competenties, papiertjes. Waar het nooit over gaat is hoe graag deze mensen willen werken en ondanks een gebrek aan opleiding, volop talenten hebben.” Kortom, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het van moeten hebben, is intrinsieke motivatie. Het goede nieuws; dat hebben ze ongelofelijk veel. Daarom ontwikkelden ze HalloWerk.

 

Al meer dan 5.000 keer een match

HalloWerk is een volledig dienstverleningsconcept waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkgevers die op zoek zijn naar gemotiveerde kandidaten elkaar zelfstandig kunnen vinden. Het idee is dat de gemeentes er zo weinig mogelijk tussen zitten. Martijn: “Er werd al wel nagedacht over een nieuw basis systeem door de G4. Het bleek lastig op dit onderwerp prioriteit te geven. Dus met steun van onze directies gingen we zelf aan de slag. Uiteraard met input van onze professionals, werkzoekenden en werkgevers. Die hebben de inhoud verzorgd.” Intussen is er al meer dan 5.000 keer via HalloWerk een match gemaakt tussen kandidaat en werkgever. Dat maakt het een perfecte aanvulling op onze bestaande dienstverlening.

Talent en motivatie voor werkgevers

Hoewel HalloWerk een praktische online tool is, is het volgens Ton en Martijn veel meer een werkwijze, een visie. Martijn: “Steeds meer bedrijven staan erbij stil, de why van hun organisatie. Waarom doen ze wat ze doen. Wat is de ‘purpose’? Het betekent ook een omslag in denken over personeel. Je zoekt niet zozeer mensen die een bepaald diploma hebben, je zoekt mensen die de passie van het bedrijf delen. Die omslag moeten niet alleen professionals aan onze kant maken, maar ook werkgevers. Ton en ik zijn er echt van overtuigd dat dit de toekomst is, dus zo hebben we HalloWerk ingestoken.” Martijn: “Het is een inclusief platform waaraan iedereen kan meedoen. Wat we belangrijk vinden is dat werkgevers én de mensen die via HalloWerk een baan zoeken overal dezelfde visie vinden. Je zoekt een match op basis van talent en motivatie.”

Steeds meer gemeentes doen mee

Intussen is naast regio Rotterdam en regio Haaglanden ook Amsterdam gestart met HalloWerk. En er lopen pilots in Utrecht. Een geweldige ontwikkeling, want zo wordt het steeds normaler om op deze manier na te denken over hoe je personeel zoekt en krijgt iedereen een eerlijke kans. Bovendien wordt de arbeidsmarkt steeds transparanter. Beide heren snappen dat zo’n implementatie tijd, geld en energie kost. Ton: “Het kan een uitdaging zijn als je het als een ICT-project benadert, terwijl het in feite een andere manier van werken en vooral samenwerken is. Dat vraagt om een wezenlijk andere aanpak. Begin dus met een pilot, kijk hoe het voor jou werkt en wat je mensen en gebruikers ermee kunnen. Net zoals Utrecht en Amsterdam nu aan het doen zijn.” Martijn vult aan: “Een groot voordeel voor de gemeentes en arbeidsregio’s die met HalloWerk aan de slag willen, is dat ze dat kunnen doen op hun eigen systemen. Je hoeft dus niet meteen alles om te gooien. Als je meer wilt weten: we vertellen er graag over, dus neem vooral contact op.”

Niemand aan de kant

De vraag is hoe de toekomst eruit gaat zien. Ton en Martijn zijn daar helder in. Ton: “HalloWerk is een praktisch dienstverleningsconcept dat heel goed kan werken, maar het gaat natuurlijk om de filosofie erachter. HalloWerk heeft de potentie om in heel het land werkzoekenden en werkgevers op basis van talenten bij elkaar te brengen. Martijn is het daarmee eens en voegt toe: “Wij werken vaak met de meest kwetsbare doelgroepen die de minste zekerheden hebben. Wees je bewust wat voor enorme kansen hen dat biedt als jij je aansluit bij deze beweging.” Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal een arbeidsmarkt waar niemand langs de kant staat!”

Meer informatie over HalloWerk? Graag werkgever worden in HalloWerk? Neem dan contact op!